Aikido als zelfverdediging

Aikido is een verdedigingskunst. De nadruk ligt op jezelf verdedigen en niet op het aanvallen van een ander. “Ai” in het woord aikido, betekent harmonie. De zelfverdediging is er op gericht om weer in harmonie te komen met een ander. Niet zo zeer om een ander te willen beschadigen.

Trainingspartner

Vanuit deze gedachte spreken we tijdens de les dan ook van een trainingspartner. Het is geen tegenstander, maar iemand waarmee je samen traint. Tijdens de training leer je hoe je jezelf kunt verdedigen middels verschillende basistechnieken. De verdedigende rol noemen we “tori” in het Japans. De ander heeft de rol van aanvaller. Deze rol noemen we “uke” in het Japans. “Uke” betekent eigenlijk ontvanger. Een aanval is nodig om een techniek te kunnen uitvoeren. Maar er wordt ook veel aandacht besteed aan hoe je een techniek goed kunt ontvangen. Dit kan door mee te geven wanneer nodig en te rollen bij worpen. Zo ontwikkel je een soepel en sterk lichaam dat leert omgaan met druk van buitenaf.

Weinig blessures

Wanneer je begint met aikido is er veel aandacht voor het goed leren ontvangen van de technieken. Op deze manier leer je jezelf te beschermen en wordt het trainingsplezier vergroot. Dit zorgt er tevens voor dat er relatief weinig blessures ontstaan tijdens de training.