Andries Kooijman – 3e dan Aikikai

De Aikido lessen in Den Helder worden verzorgd door rijks erkend aikido leraar Andries Kooijman. Andries beoefent al ruim 24 jaar aikido en is 3e dan Aikikai Aikido. Sinds 2008 geeft hij wekelijks les aan een groep enthousiaste aikido beoefenaars. Via zijn lessen draagt Andries zijn passie voor Aikido uit aan mensen die interesse hebben in deze fascinerende verdedigingskunst.

Organisatie

Als leraar zijnde is Andries en zijn dojo aangesloten bij de grootste aikido organisatie van Nederland, de Dutch Aikikai Foundation (DAF). Deze maakt op haar beurt weer onderdeel uit van de overkoepelende organisatie Aikido Nederland. Aikido Nederland is aangesloten bij het NOC-NSF. De DAF organisatie is aangesloten bij de Aikikai Hombu Dojo te Tokyo. Dit betekent dat je als aikido lid kunt rekenen op goede lessen. Lessen die je voorbereiden op later het halen van (internationaal) erkende graden.

Bij het lid worden van onze dojo stem je in ook lid te worden van de DAF. De kosten hiervoor bedragen 35 euro per jaar voor volwassenen en 15 euro per jaar voor de jeugd. Je krijgt hiervoor een paspoort waarin je examens worden afgetekend. Ook geeft dit je recht op korting op de diverse aikido stages het hele jaar door.

Lijn Christian Tissier

We trainen als groep in de Aikikai stijl. Dit is de stijl die is ontwikkeld door de grondlegger Morihei Ueshiba en wordt uitgedragen wereld wijd door de Aikikai Hombu Dojo te Tokyo. De didactische lijn die we daarbij volgen is die van de Franse aikido grootmeester Christian Tissier Shihan 7e dan. Hij was de eerste niet Japanse aikidoka die de titel van “Shihan (grootmeester)” kreeg toegekend. Zijn manier van aikido wordt gekenmerkt door soepele en dynamische bewegingen. Waarbij de bewegingen gedragen worden door een sterk en gefundeerd onderlichaam. Kenmerkend voor deze lijn is dat de soms ingewikkelde onderliggende principes helder en gefaseerd worden uitgelegd.

Andries Kooijman 3e dan Aikikai
Geduldig, nuchter, rustig, oog voor detail en oog voor het geheel, met gevoel voor humor maar zeker serieus als het over aikido gaat, zijn enkele kenmerken die je snel herkent als je aikido traint bij Andries Kooijman.
Henri de Wit
Andries doceert aikido op een heel rustige, ontspannen, leuke maar zeker ook gedisciplineerde manier. Je hoeft niet groot en sterk te zijn om aikido te kunnen beoefenen, maar ik kan wel zeggen dat het heel erg verslavend kan werken als je eenmaal de principes van het aikido begint te begrijpen.
Ron Kriele
Aikido Nederland
Dutch Aikikai Foundation