Aikido kent geen wedstrijden

In aikido kennen we geen wedstrijden. Er is dus geen competitie-element. Hoewel we de competitie met een ander niet aan gaan, is er wel voldoende ruimte om jezelf te ontwikkelen. De grondlegger van aikido geloofde niet dat wedstrijden zouden bijdragen aan de harmonie tussen jou en je omgeving. Hij vond dat wedstrijden er voor zorgden dat je ego ontwikkeld werd in plaats van je persoonlijkheid en je kwaliteiten als aikidoka.

Naast de filosofische gedachte zijn de aikidotechnieken ook niet heel geschikt voor wedstrijdverband. Tijdens de training oefenen gevorderden met beginners en past iedereen zijn niveau aan op de partner van dat moment.

Aikido stages

Door met verschillende tegenstanders te sparren leer je je aanpassen aan verschillende omstandigheden en tegenstanders. Om dit te bereiken trainen we tijdens de les iedere oefening met een andere partner. Zo leer je omgaan met verschillende lichaam types: groot, klein, sterk, soepel, etc. Naast de reguliere lessen zijn er ook landelijke stages. Hier komen veel (internationale) aikidoka’s op af, om les te krijgen van een grootmeester. Op deze manier word je als aikidoka ook continu uitgedaagd om je technieken te verbeteren.