Aikido geschikt voor iedereen en alle leeftijden

In principe kan aikido door iedereen beoefend worden. Zolang je geen ernstige fysieke beperkingen hebt, kan je starten met aikido. In aikido ga je uit van je eigen kracht en niet die van een ander. Door het aanleren van een goede houding, balans en techniek, maakt het uiteindelijk niet uit hoe groot of sterk iemand is.

Veel uitdaging

Daarnaast biedt aikido ook veel verschillende uitdagingen, wat het geschikt maakt voor veel verschillende mensen. Je leert jezelf niet alleen te verdedigen middels allerlei technieken. Je leert bijvoorbeeld ook omgaan met weerstand in de meest brede zin van het woord. Door aikido te trainen leer je ook je stressbestendigheid te vergroten. Ook op sportief vlak heeft aikido genoeg te bieden. Door haar dynamische aard en het valbreken ga je actief aan de gang tijdens de les. Deze unieke combinatie tussen sportiviteit en mentale ontwikkelingen maken dat aikido veel mensen aanspreekt.

Aikido is geschikt voor alle leeftijden. Het aikido vandaag de dag kenmerkt zich door een leven lang sporten met plezier.

Jongeren

De jeugd heeft veel potentie om zich fysiek goed te ontwikkelen. Er liggen veel mogelijkheden in het opbouwen van een soepel en sterk lichaam op deze leeftijd. Bewegingen worden vaak makkelijk aangeleerd en complexe vormen van valbreken geven veel uitdaging. Daarnaast leer je omgaan met weerstand en druk van buitenaf. Iets waar we op steeds jongere leeftijd al mee te maken krijgen vandaag de dag. Kortom, de jeugd wordt sportiever en weerbaarder. Bij ons kan vanaf 13 jaar aikido beoefend worden.

Volwassenen (25-50 jaar)

Dit is een levensfase waarbij veel mensen op zoek zijn naar zingeving. Je hebt de behoefte om sportief bezig zijn, maar bent ook op zoek naar verdieping. Net als bij de jeugd kan je ook in deze fase veel sportieve uitdaging zoeken. Daarnaast ontstaat er meer aandacht voor mentale en persoonlijke ontwikkeling. Aikido leert je omgaan met stress en leert je grotere standvastigheid. Je ervaart hoe jouw houding en acties een directe relatie hebben met de reactie van de partner. Deze principes zijn ook in het dagelijks leven toepasbaar, als je niet op de mat staat. Het is de filosofie van aikido die in toenemende mate interessant gaat worden. Aikido wordt daarmee niet alleen op de mat beoefend, maar wordt een onderdeel van het dagelijks leven.

Senioren 50+

Ook in deze levensfase is het beoefenen van aikido nog steeds mogelijk. Hoewel het lichaam niet meer zo soepel is als vroeger, kan er toch volwaardig getraind worden. Naarmate je ouder wordt kun je in mindere mate vertrouwen op je kracht. Aikido leert dat kracht niet alleen een spieren kwestie is maar dat echte kracht van binnenuit komt. Het is de ontwikkeling van de innerlijke kracht die op deze leeftijd veel mensen aanspreekt. Daarnaast zorg je door te trainen dat je lijf fitter en soepeler blijft. Iets waar je in het dagelijks leven ook weer veel plezier van hebt.