Zelfverdediging voor vrouwen

Helaas komt er in de hedendaagse maatschappij nog steeds geweld, agressie en intimidatie voor. Hoewel iedereen hiermee in aanraking kan komen, vormen vrouwen een extra kwetsbare groep. Vrouwen zijn gemiddeld fysiek niet opgewassen tegen mannelijke belagers.

Kracht van de ander gebruiken

Je leert hoe je de kracht van de ander kan gebruiken om de aanvaller onder controle te krijgen. Omdat aikido niet uitgaat van je eigen fysieke kracht is dit een effectieve manier van zelfverdediging voor vrouwen. Tijdens de training werk je aan een goede houding, balans en techniek. Na verloop van tijd ga je ervaren dat fysieke verschillen steeds minder uitmaken.

Zelfvertrouwen

Het uiteindelijke doel is niet alleen je zelf te kunnen verdedigen, maar vooral weerbaarder te worden. Weerbaar is niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Door frequent te trainen ga je ervaren dat je snel vorderingen maakt in aikido. Deze vorderingen zorgen weer voor een groei in zelfvertrouwen. Het zelfvertrouwen op zichzelf werkt vaak al preventief. Belagers mikken vaak op de zwakste en meest onzekere persoon in hun omgeving. Jezelf kunnen verdedigen is dus fijn. Nog fijner is als je dit soort situaties kunt voorkomen door weerbaar over te komen.

Waarom geen cursus zelfverdediging

Er zit een groot verschil tussen een techniek na kunnen doen en effectief toepassen. Tijdens een training ben je in een veilige omgeving. Je weet dat je partner je niet oprecht kwaad wilt doen. In de realiteit is dat wel het geval. Het kost veel training om de technieken ook effectief toe te kunnen passen onder grote mate van stress.

Een cursus bestaat vaak uit een beperkt aantal lessen. Je bent vaak in staat om een aantal technieken aan te leren. Na de cursus stopt de training en begin je langzaam aan alles weer te vergeten. Op het moment dat je het echt nodig hebt, zijn de omstandigheden niet meer zo veilig en ben je vaak de technieken al weer vergeten.

Dat is de reden dat het beter is te kiezen voor een permanente training in plaats van een éénmalige cursus. Dit zorgt ervoor dat je na verloop van tijd de technieken als een natuurlijk reflex verschijnen. In een echt gevecht heb je geen tijd om na te denken. Door te blijven trainen zal je ook steeds meer progressie maken en je weerbaarheid blijven groeien.

Aikido leert vrouwen zelfverdediging